واحد ایمنی
رعایت اصول ایمنی و بهداشتی جهت پیشگیری از بروز خطر و حفظ سلامت منابع انسانی بعنوان مهمترین سرمایه سازمان جزء خط مشی شرکت آلومینای ایران می باشد که بعنوان سرلوحه اقدامات شرکت در نظر گرفته شده است.
در همین راستا اهم اقدامات به شرح ذیل توسط واحد ایمنی انجام می گیرد :
1- تهیه و تدوین اهداف و برنامه های ایمنی و اقدامات و پیگیری های لازم جهت اجرای برنامه ها
2- برنامه ریزی و برگزاری کمیته های تخصصی ایمنی با هدف پیشگیری از وقوع حوادث
3- شناسایی خطرات و ارزیابی و کاهش ریسک ها و مخاطرات
4- ساماندهی بازرسان ایمنی در شش منطقه عملیاتی جهت نظارت بیشتر بر ایمنی کار با هدف :
4-1- شناسایی نقاط خطر، نواقص ایمنی، تدوین گزارش و ارائه راه حل های مناسب جهت رفع مشکلات 4-2- نظارت بر اجرای قوانین، مقررات، ضوابط، آیین نامه ها و دستورالعمل های ایمنی 4-3- نظارت بر حسن اجرای دستورالعمل ها و الزامات ایمنی در قراردادهای پیمانکاران تحت پوشش 4-4- نظارت بر تهیه و توزیع وسایل حفاظت فردی (PPE) پرسنل بر اساس نیازمندی های کاری
5- ثبت گزارش حوادث و شبه حوادث ، تجزیه و تحلیل آنها و ارائه راهکارهای پیشگیرانه
6- نیازسنجی و اولویت بندی نیازهای آموزشی در حوزه ایمنی و اجرای برنامه های آموزشی و بازآموزی
7- همکاری با سایر گروه های بهداشت، محیط زیست جهت پیشبرد اهداف HSE
واحد ایمنی و امداد و نجات معدن
مقدمه :
لازمه معدن کاری ایمن، استفاده از برنامه منظم در ارتباط با مسایل ایمنی و امداد و نجات است. اگر چه با اجرای قوانین ایمنی در معدن تا حد زیادی می توان از بروز حوادث جلوگیری کرد، اما به هر حال امکان سانحه در معدن وجود دارد و باید به موازات تامین شرایط ایمنی، برای مقابله با سوانح نیز آماده بود.
لذا به همین منظور و در راستای حفظ و صیانت از پرسنل مجموعه و سرمایه های سازمان فعالسازی واحد ایمنی و امداد و نجات معادن با استقرار نیروها و تجهیزات مورد نیاز در معادن (بوکسیت و تاش) در دستور کار قرار گرفت و با توجه به موضوعات ذیل شرح فعالیتهای ایشان همانطور که در ادامه آمده تعریف گردید :
تقسيم بندي معادن از ديدگاه ايمني، امداد و نجات :
1) معدن رو باز 2) معدن زير زميني
تعاريف :
ايمني : واژه اي است مترادف با امن، امان، ايمن و امنيت كه به معناي وجود شرايطي است كه هيچ گونه خطايي وجود نداشته و خطري افراد و اموال را تهديد نكند.
حادثه يا سانحه: رويدادي نا خواسته و بدون برنامه ريزي است كه ممكن است ايجاد خسارت جاني و مالي نمايد.
مسئول ایمنی و حفاظت : فردی است که بر اساس ماده 68 آیین نامه اجرایی قانون معادن و آیین نامه حفاظت و ایمنی معادن، مسئولیت ایمنی و امداد و نجات در معدن را بر عهده دارد.
وظيفه مسئول ايمني رسيدگي به امور امداد و نجات معدن و انتخاب همكاران مناسب براي مواقع مقابله با سانحه و تنظيم و تدوين برنامه كامل و جامع براي مقابله با سوانح احتمالي است. وی پس از اطلاع از وقوع حادثه ، بايد خود را فوراً به محل سانحه برساند و مديريت مقابله با سانحه را اعمال كند و گروه های تحت نظر خود را هدايت كند.
پرسنل امداد و نجات : افرادی هستند که فقط برای خدمات امداد و نجات معدن به صورت تمام وقت در گروه امداد و نجات بکار گرفته می شوند.
امداد و نجات درمعادن به منظور اجراي وظايف زير انجام مي شود:
الف: ارزيابي كامل وضعيت،جمع آوري اطلاعات مورد نياز و برنامه ريزي براي جلوگيري و مقابله با سوانح احتمالي
ب: كشف محل سانحه و پيدا كردن يا ايجاد راه دسترسي و برقراري جريان هوا و تهويه در مواقع بروز سانحه
ج: نجات دادن زنده ها، پيدا كردن افراد گم شده ، خارج ساختن اجساد قربانيان سانحه
د: عمليات اطفاء حريق
وظايف كلي واحد امداد و نجات در مواقع بروزسانحه:
در مواقع بروز سانحه واحد امداد و نجات براساس برنامه هايي كه از قبل پيش بيني و آماده كرده است ، وارد عمل مي شود و با كمك ساير مسئولين و واحدها كه نقش هركدام از قبل مشخص شده است در حداقل زمان، عمليات مقابله با سانحه را انجام مي دهد و محل كار را براي ادامه عمليات معدن كاري آماده مي سازد.
بدين منظور موارد زير بايد انجام گيرد:
1- نگهبانی از ورودي هاي معدن به منظور جلوگيري از ورود افراد متفرقه به داخل معدن
2- شناسايي محل سانحه
3- اطفاء حريق و مقابله با توسعه آتش
4- شناسايي تعداد پرسنل گرفتار در معدن و مصدومين
5- نجات و خارج كردن پرسنل و مصدومين از معدن
6- كمكهاي اوليه و امداد به مصدومين
7- مشخص کردن محل های خطر آفرین
8- ثبت وقایع و وضعیت ها و مدارک سانحه
9- آماده کردن محل کار برای شروع و ادامه فعالیت های معدن کاری
10- اصلاح برنامه ها و نقشه های مقابله با سوانح با توجه به تجربیات بدست آمده پس از هر سانحه
مهمترين عاملي كه امر امدادرساني را موفقيت آميز نموده و موجب كاهش آثار و عوارض حوادث مختلف مي گردد هماهنگي هاي موجود ميان گروه ها و سازمانها ( ايمني، بهداشت، امداد و نجات، آتش نشاني، اورژانس ، شركت آلومينا و شركتهاي پيمانكاري) مي باشد.
واحد آتش نشانی
واحد آتش نشانی از ابتدای شروع به کار شرکت آلومینای ایران بعنوان یکی از ارکان اساسی واحد HSE و با هدف پیشگیری از حوادث و در صورت وقوع ، جلوگیری از توسعه حریق و کاهش خسارت جانی و مالی شروع به کار نموده است .
فعالیتهای این واحد حول محور پیشگیری ، اطفاء و همکاری در فرایند تولید به شرح ذیل میباشد :
1- انجام فعالیت به صورت بیست و چهار ساعته در چهار شیفت کاری
2- تقسیم بندی مجتمع و شهرک مسکونی و معادن بوکسیت و آهک به چهار زون در راستای اهداف کلی مبتنی بر پیشگیری و چکاب تجهیزات مستقر در هر زون
3- بررسی عوامل بروز حادثه و حریق در زون های مربوطه ، که در صورت وجود مغایرت های ایمنی و آتش نشانی ضمن ارایه گزارش در کمترین زمان ممکن اقدام به رفع مغایرت می نمایند.
4- علاوه بر اقدامات ذکر شده مطابق برنامه تعیین شده برای هر شیفت کاری در پایان هر فصل چکاپ کامل تجهیزات انجام و در سه ماهه چهارم علاوه بر چکاپ کلی ، وزن کشی و شارژ کپسول های اطفاء حریق نیز انجام میشود.
5- آموزش و ارتقاء سطح علمی پرسنل بسیار حایز اهمیت میباشد لذا تلاش شده است تا زمینه حضور اساتید مجرب جهت آموزش پرسنل در داخل شرکت فراهم شده و پرسنل با موضوعات روز علمی (در زمینه های اطفاء حریق ، کمکهای اولیه ، دوره های تخصصی و نیمه تخصصی ) آشنا شده و زمینه حضور ایشان در نمایشگاههای بین المللی ، داخلی و همایش ها فراهم شود .
6- شرکت در مسابقات ورزشی مختلف و برگزاری تستهای آمادگی جسمانی همواره در دستور کار بوده و با توجه به شرایط زمانی و مکانی برنامه ریزیهای مدونی در این زمینه صورت میگیرد.
7- ارائه خدمات اطفائی و امدادی با دستور مدیریت به شهرهای همجوار
8- کمک به فرایند تولید با شستشو و رفع گیرهای خطوط
9- انجام عملیات اطفاء حریق
10- ارائه خدمات امدادی
11- برگزاری مانور در زمینه های مختلف (حریق ، نشت مواد ، انفجار ، تخلیه اضطراری و امداد و نجات ) جهت سنجش توان عملیاتی و بروز رسانی دانش پرسنل
واحد بهداشت و فوریتهای پزشکی
شركت آلومينای ایران داراي يك مركز بهداشت كار مستقر در سايت كارخانه جاجرم و دو ایستگاه بهگر در بخش معادن بوكسيت وآهك جاجرم مي باشد. كه تحت نظارت شبكه بهداشت و درمان شهرستان جاجرم فعاليت مي كند. 1– فعاليتهاي درماني
بخش درمان با در اختيار داشتن دو دستگاه آمبولانس و دارا بودن پزشك ، پرستار ، بهداشتيار کارشناس و تکنسین بهداشت حرفه ای، تکنسین بهداشت عمومی و راننده آمبولانس فعاليت شبانه روزي دارد و با ويزيت بيماران سرپايي و مصدومين ، ارائه خدمات درماني به پرسنل ، پيمانكاران ، مشاوره پزشكي ، ارجاع به متخصص و يا فوق تخصص مربوطه و پيگيري آنها و اعزام بيماران و مصدومين به مركز درماني شهر جاجرم و یا در صورت لزوم پس از اخذ پذیرش از طریق سیستم هدایت بیمار در بیمارستان جاجرم مبادرت به اعزام بیمار یا مصدوم به سایر بیمارستانهای شهرهای مجاور مینماید و با ارائه خدمات مذكور و پيگيري امور محوله در راستاي حفظ و ارتقاء سلامت شغلي و بهداشت كاركنان گام برمي دارد. 2– فعاليتهاي بهداشتي
در بخش بهداشت ، فعاليتهاي بهداشت حرفه اي (معاينات بدو استخدام ، معاينات دوره اي ، معاينات اختصاصي و تلاش در جهت غربالگری بيماريهاي شغلي) و در بهداشت محيط (بازرسي هاي بهداشتي از واحدهاي مختلف و نظارت بهداشتي بر رستوران مجتمع ، پايش آب آشاميدني ، مبارزه با حشرات و جوندگان موذی و كنترل آنها از طريق سم پاشي و طعمه گذاري و نظارت بر جمع آوري ، حمل و دفع صحيح و بهداشتی زباله ها) ، مبارزه با بيماريها ( واكسيناسيون ) ، بهداشت وتنظيم خانواده ، تغذيه و آموزش بهداشت فردی و عمومی و کمک های اولیه جهت كاركنان را انجام مي دهد.